Med sine tegninger og malerier er Kari Grasmo en kunstner med stor bredde. Hun er oppvokst i Japan, noe som kunsten hennes bærer preg av. Hun har lang utdannelse ved flere tunge læringsinstitusjoner. Hun har hatt atelier i Oslo på Frysja kunstnersenter siden 1982.

 

Kari ble født i Birmingham, men familien flyttet snart til Japan. Oppveksten hennes i Japan er viktig for hvem hun er som person, og derfor også for kunsten hennes. Den japanske kulturen er en sentral del av henne, ved at japansk var hennes første språk.

 

Som ung interesserte hun seg for både musikk og kunst. Kari var en dyktig fiolinist, men innså at det ikke ville la seg gjøre å bli både kunstner og musiker. Hun måtte ta valget, og valgte å satse 100% på kunsten 19 år gammel.

 

Kari har gått på en privat friluftsmalerskole i Japan, Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi, Statens lærerskole i forming og Jydske kunstakademi. Se CVen hennes for en komplett oversikt over hvilke perioder hun har gått på de forskjellige stedene.

 

Med den brede utdannelsen, kunnskapene og erfaringene kan Kari male hva hun vil. Denne friheten speiles i bredden i arbeidene hennes. Hun kategoriserer arbeidene sine slik:

•Fjellbilder, inkludert isbreer og innland

•Kystbilder

•Private portretter av voksne, unge og barn

•Offentlige portretter av kjente personer

•Genrebilder

•Dyremotiver

Akter

•Gode barndomsminner

•Surrealisme

•Tegninger av mennesker og natur, dyr og bygninger/hus

•Malerier og tegninger som illustrasjon i 13 bøker

Utsmykningsoppdrag i 1967. 60 m2 til NLM

Utsmykningsoppdrag. 18 tegninger til Olavsgaard hotell

Kjempemaleri i Rådhuset i Sandvika

Hun jobber gjerne med flere bilder på en gang, slik at hun kan gå videre til andre bilder hvis hun står fast på ett. Arbeidskulturen er annerledes i Norge enn i Japan, og Kari bærer tydelig preg av den japanske kulturen her.

 

«Jeg er omtrent alltid i arbeid, men jeg elsker jo mitt arbeid!»

 

Det å reise rundt og finne motiver fra de mange forskjellige landskapene i Norge er noe som Kari setter stor pris på å gjøre.

 

«Hun gjorde seg først bemerket som en meget teknisk dyktig tegner og grafiker med dragning mot det litterære og romantiske.»

 

I forbindelse med sine bilder fra Innerdalen i Trondheim, sa Kari følgende om det å male norske landskap:

 

«Jeg vil med denne utstillingen i «Galleri Barbara» dele min begeistring for Innerdalen med publikum. Gjennom et kunstnerisk uttrykk håper jeg flere får lyst til å vandre i Norges fjell. Bli med meg på toppturer rundt i dalen – gjennom 10 motiver. Bodde i fjor sommer en uke på Innerdalshytta og ble bokstavelig talt bergtatt. Utstillingen er blitt til gjennom en kombinasjon av malerglede og minnene fra denne – kanskje Norges vakreste dal. Tidligere år har jeg malt utendørs både i Nord-Norge og Sør-Norge – ved sjø og land.»

 

Mange av Karis bilder fra Norge er satt inn på kartet som det står link til i menyen til venstre.

Kari har malt portretter av mange viktige og kjente norske personligheter, blant annet Kong Harald og Albert Nordengen. I et intervju med Fineart blir hun spurt om hvordan hun går frem når hun maler et portrett.

 

«Jeg sier ikke ja hvis jeg har ekstremt dårlig kjemi med den jeg er bestilt til å male portrett av. I motsatt fall starter vi med å bli kjent. Vi småprater under seansene slik at vi slapper av, og imens legger jeg merke til bevegelse og fakter. Modellens kroppsspråk bestemmer stillingen i maleriet. Men også tankene som formidles, lyset, tidspunktet på dagen og årstiden spiller inn. De er intelligente, engasjerte topper i norsk samfunnsliv, og jeg er heldig som får bli kjent med dem over flere måneder.»

 

Kari Grasmo inspirerer mange med kunsten sin. Hun finner stor glede i kunsten, og er ikke redd for å by på seg selv.

 

Bildet øverst til høyre heter "Røde kimonoer"